۱۴۰۴ پنج شنبه ۱۳ تير

اینترنت اشیا متعلق به جامعه پسا اطلاعاتی است

دکتر رسول رکنی زاده معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان، در مراسم افتتاح پنجمین کنفرانس بین المللی اینترنت اشیاء و کاربردها، اینترنت اشیا را متعلق به جامعه پسا اطلاعاتی دانست.

 

دکتر رسول رکنی زاده معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان، در مراسم افتتاح پنجمین کنفرانس بین المللی اینترنت اشیاء و کاربردها، اینترنت اشیا را متعلق به جامعه پسا اطلاعاتی دانست.

 

 معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان در این مراسم، اظهار داشت: سخن گفتن در جمع متخصصین اینترنت اشیاء کار سختی است اما از منظر دیگری که شاید در دوره های آتی اینترنت اشیاء بشود به آن پرداخت نگاه می کنم کسی که کمی به مسائل توسعه و موضوعات مرتبط با آن و حوزه های فلسفی علاقمند است نگاهی هم که امروز به این موضوع در این وقت کوتاه دارم فقط باز کردن یک زاویه دیگری به ماجرا است و امید داشته باشیم که سال آینده و دوره‌های آینده از این منظر هم به موضوع توسعه فناوری اینترنت اشیا توجه شود.

وی افزود: خود اینترنت اشیاء یک پدیده چندوجهی است و مهمترین واژه‌ای که شاید بشود برای آن بکار برد همان نت یا شبکه کامپیوتری است دستگاه‌هایی که با هم و با انسان ارتباط دارند. در واقع از یک دسته اشیاء هوشمند صحبت می کنیم که با هم تبادل اطلاعات می کنند و  براساس داده هایی که به دست می آورند تصمیم می گیرند.

 

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان، گفت: اینترنت اشیاء متعلق به جامعه پسا اطلاعاتی است ما جامعه صنعتی داشتیم و پسا صنعتی که عصر اطلاعات بود در دنیایی که به آن می گویم جامعه اطلاعاتی یا پسا صنعتی تحولات صنعتی بیشتر ناشی از تحول در نرم افزارها بودند یعنی انسان نگاهش از محصولات محسوس به نامحسوس رفت و اثربخشی را در جهان محسوس خودش دنبال کرد.

دکتر رکنی زاده افزود: زیرساخت محصولات صنعتی در دنیای اطلاعات معمولا نرم افزارهای کامپیوتری هستند پیچیده‌ترین طرح‌ها توسط نرم افزارهای کامپیوتری طراحی می‌شوند و توسط ماشین اجرا می شود یعنی سلطه اطلاعات بر نظام ماشینی و در واقع اینترنت جامعه بشری را بصورت یک شبکه مرتبط و هم افزا در آورده که این مهم  از اصلی‌ترین مسائل تحولات سریع دنیای مدرن است.

 معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان گفت: در جامعه اطلاعاتی آی تی ابزار اصلی بود اما در جامعه پسا اطلاعاتی با یک مفهوم بنام حاکمیت آی تی صحبت می‌کنیم و مسئله ای که مهم است و دلم می‌خواهد این زاویه هم باز شود و در کنفرانس‌های آتی از این جنس سخنرانی ها داشته باشیم این است که در دنیای پسا اطلاعات با وجود انسان با معنی خاصی روبرو هستیم این که این جامعه چقدر روی شیوه دسترسی انسان سروکار خواهد داشت معمولا وقتی مواجه می شویم با چنین فناوریهایی نیازمند این هستیم که ببینیم رشد تاثیر فناوریهای گوناگون و اینترنت در حیات انسانی چگونه است.

وی افزود: وجود انسانی و چیزی که به آن می گویند حس هستی شناختی آن چگونه تحت تاثیر این رشد قرار می گیرد ایده اثر فناوریها روی انسان و تحول زندگی انسان اذهان بسیاری از کشورها پیشرفته را به خود مشغول کرده چیزی که در نشستی با رئیس دانشکده کامپیوتر خواهش کردم که نحوه نگاهی را که توسعه آی تی بر انسان گذاشته به دانشگاه های دیگر انتقال دهند.

 معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان همچنین تصریح نمود:  ماجرا این نیست که اگر کسی یک کامپیوتر دارد و سرچ اینترنتی می کند ،درک آن را پیدا کرده است بنابراین خواهش کردیم که پکیج‌هایی تعریف شود برای دانشکده های علوم انسانی و غیر علوم انسانی که متوجه شوند که عصر آی تی عصر حاکمیت اندیشه اطلاعاتی چگونه دارد زندگی انسان .و آینده را دستخوش تغییر قرار می دهد و اینجا باید به جامعه شناسان، روانشناسان، فیلسوفان که به این مسائل بعنوان دغدغه های اصلی تحولات آینده  فکر کنند، فراخوان همکاری بدهیم.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان تاکید کرد: زمانی تغییر ایجاد می شود که فیلسوف و متفکر ما که اندیشه و عقلانیت جامعه را می سازد و رشد عقلانیت جامعه محصول کار اوست درک متقابلی از اتفاقات داشته باشند. امیدوارم در کنفرانس های آینده جایی برای این نوع اندیشه ها حتما بوجود آید.

وی بیان کرد: آنچه به شدت اندیشه یک فیلسوف را تحریک می کند برمی انگیزاند این است که امکانات حاصل از رشد فناوری فقط به تغییر یک زندگی روزمره دارد می پردازد . چیزی که ما به آن می گوییم هستی در اثر این تحولات چنین اتفاقی بیفتد. ما در واقع  داریم به لایه های دیگر هستی دسترسی پیدا می کنیم، این که چه لایه هایی جدیدی دسخو.ش چنین تغییراتی شد و چه رفتارهایی را در آینده می توانیم انتظار داشته باشیم و چگونه تحول اندیشه را شروع کنیم مهم است. 

دکتر رکنی زاده ادامه داد: وقتی از اینترنت اشیاء صحبت می کنیم هیچ جا نمی شود انسان را حذف کرد امروز جامعه شناسان وقتی در تئوری ها صحبت می کنند  انسان و اشیاء را در یک شبکه قرار می دهند و نمی توان این واسطه را براحتی کنار گذارد نگرانی از نظر اندیشه های فلسفی این است که آیا از هویت انسان حفاظت می شود یا نه چه آثار هستی شناسی خواهیم داشت در ایران هم به شدت نیاز به چنین کارهایی داریم .

 

دکتر بهروز ترک لادانی رییس دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه اصفهان نیز در مراسم افتتاح پنجمین کنفرانس اینترنت اشیاء و کاربردها اظهار داشت: چهار آزمایشگاه اینترنت اشیاء با سرمایه گذاری 50 هزار یورویی در دانشگاه اصفهان اواخر خردادماه راه اندازی می شود.

 دکتر بهروز ترک لادانی رییس دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه تصریح نمود: نقش اینترنت اشیاء در توسعه اقتصادی صنعتی و جهش تولید چیزی نیست که کسی نداند و پوشیده باشد اینترنت اشیاء را می توانیم به مثابه فرصتی بدانیم برای آشتی صنعت و دانشگاه؛ متاسفانه در سال های اخیر مجموعه شرایط به سمتی پیش رفته که دانشگاه راه خودش را رفته توسعه علم و مقاله محوری و دور افتادن و صنعت هم به نیازهای روز مره خودش پرداخته است.

وی افزود: بعضی مواقع در فناوری و توسعه فناوری فرصت هایی پیش می آید که می تواند کشورهایی مثل ما که در حال توسعه هستیم را میانبر ایجاد کند شاید همیشه لازم نیاشد ما همان قدم هایی که کشورهای پیشرفته دنبال کردند تا به شرایط فعلی برسند به هر حال دانش چیزی است که ممکن است یک مرتبه تحول ایجاد کند و ممکن است جهش را بوجود بیاورد ما باورمان این است که اینترنت اشیا یکی از آن فرصت های طلایی است که بتوانیم یک مقداری از آن عقب ماندگی هایمان را جبران کنیم بدون این که  مراحل 1 و 2 3 4 که کشورهای صنعتی و پیشرفته دنبال کردند را الزاما بخواهیم دنبال بکنیم اگر البته خوب از این فرصت استفاده کنیم و سرمایه گذاری خوبی از همه نظر روی این حوزه داشته باشیم.

 رییس دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه اصفهان بیان کرد: علاوه بر این اینترنت اشیاء فرصتی است برای همگرا کردن طیف وسیعی از تخصص‌ها و تجربیات در جهت پیشرفت اقتصادی و صنعتی و در یک کلام  تامین آسایش مردم است.

وی افزود: شهر و استان اصفهان یک استان صنعتی در کشور است و بویژه از لحاظ کاربرد اینترنت اشیاء بر توسعه صنعت مزیتهای خیلی زیادی استان ما دارد و برای همین هم از 6 سال پیش یک استراتژی را در دانشکده تدوین کردیم و حرکت به سمت تمرکز بر روی فناوری اینترنت اشیا است در واقع اینترنت اشیاء را بعنوان یک چتر فراگیر روی کلیه فعالیتهای علمی دانشکده در نظر گرفتیم که هم می تواند ما را از پراکنده کاری بر حذر بدارد و هم می تواند ما را به سمت علم نافع، رفع نیاز جامعه و ارتباط خوب با صنعت سوق دهد.

رییس دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه اصفهان تصریح کرد: در این سالها گامهای خوبی را به همت همکاران دانشکده و کمک و همراهی مسئولان دانشگاه توانسته ایم برداریم در بعد آموزشی سرفصل های آموزشی را بویژه در مقطع لیسانس تطبیق دادیم با این موضوع هم از بعد مهارت افزایی و توسعه قابلیت‌های دانشجوها برای ورود به بازار کار و هم در حوزه اینترنت اشیاء چندین درس و آزمایشگاه خاص دیده شده است که یکشنبه گذشته آخرین مرحله تصویب سرفصل جدید که فکر می کنم در کشور نمونه است، انجام شد.

  راه اندازی 7 خوشه پژوهشی اینترنت اشیاء در دانشگاه اصفهان

وی ادامه داد: در حوزه پژوهشی ما سعی کردیم متمرکز کنیم روی حوزه های مختلف که 5 لایه کلی سطح دیوایسها و تجهیزات، سنسورها، نتورک، پروتکلها، پلات فرم و سطح دیتا آنالیز است که با توجه به طیف وسیع تخصص‌ها حدود 36 هیات علمی حدود 7 خوشه پژوهشی را راه اندازی کردیم که هر کدام به سرپرستی یکی از استادان است و دانشکده های تحصیلات تکمیلی که نقشه راه مصوبی را دنبال می کنند برای کار بنیادی و پژوهشی در یکی از ابعاد پازل اینترنت اشیا، سیستم‌های سایبر فیزیکال، فناوریهای ارتباطی فایو جی و سیکس جی، امنیت شبکه، رایانش فراگیر و ابری، مدلسازی و  تحلیل کلان داده و پردازش سیگنال و هوش مصنوعی که ابعاد مختلف را پوشش می دهند.

 دکتر ترک لادانی افزود: علاوه براین اینترنت اشیاء با کمک و همراهی مسئولان دانشگاه بویژه معاون پژوهشی دانشگاه و حمایت مالی دانشگاه توانستیم یک سرمایه گذاری خوبی در دانشکده را انجام دهیم حداقل 50 هزار یورو بصورت ارزی سرمایه گذاری شده که اواخر خرداد ماه چهار آزمایشگاه حسگرها و کنش گرها و ارتباطات و امنیت در اینترنت اشیا و  نرم افزار و تحلیل کلان داده و یادگیری عمیق در کلان داده  و هوش مصنوعی است.

وی در پایان از برگزارکنندگان این کنفرانس تقدیر و تشکر کرد و گفت: معتقدیم که فعالیت در این حوزه صرفا نباید در فعالیت تئوریک و مقاله محدود باشد سعی در گسترش فعالیتهای عملی داریم و خوشبختانه با توجه به توان و پتانسیل خوبی که در حوزه امنیت در دانشگاه اصفهان هست مرکز آپای دانشگاه اصفهان را راه اندازی نموده و ماموریت ویژه همین بحث امنیت اشیاء قرار دادیم که امیدواریم با این تمرکز در این زمینه گام خوبی در توسعه صنعت استان و کشور داشته باشیم.

گفتنی است پنجمین دوره کنفرانس بین‌المللی اینترنت اشیا و کاربردها روز چهارشنبه، 29 اردیبهشت، 1400 لغایت پنجشنبه، 30 اردیبهشت، 1400 به میزبانی دانشگاه اصفهان برگزار می شود.

 

تاریخ:
1400/02/29
تعداد بازدید:
1496
منبع:
Powered by DorsaPortal